FLAMINGÓ BORHÁZ KISVENDÉGLŐ

GYŐR. Gyárváros.Munkás ut 21.

CSIRKEMELLBŐL KÉSZÜLT ÉTELEK


A csirke legértékesebb része a melle, filézve pedig a legideálisabb sütni-főzni való. Könnyű, hófehér, omlós, tápláló, pillanatok alatt puhuló, nemes színhús. Kell-e többet mondani, minthogy tízdekányi csirkemellfilé mindössze 110 kalória? Értékét végtelen variálhatósága tovább fokozza. A csirkemell a kreatív háziasszonyok álma, de nem mindegy, hogy milyen baromfi húsából származik. A kiváló minőség biztosítéka az ellenőrzött magyar baromfi-embléma.
Kb. 30 dkg csirkemellet sütőben 200 fokon 30-40 percig sütünk.
Kb. 15 dkg csirkemellfilét serpenyőben kb. 15 percig sütünk.
A csirkemellfilé könnyen tölthető, de megsütve apróra vágva vagy darálva maga is kiváló töltelék lehet rakottasokban, palacsintákban, zöldségekben. Például héjastól lapjában szeletelt padlizsánba göngyölve és megsütve kitűnő, sőt látványnak is különleges.
A csirke mikrohullámú készülékben pillanatok alatt megpárolható, de hagyományos módon sütni, főzni sem tart sokkal tovább. Natúr sültnek, párolva, göngyölve, töltve nemcsak a melle, de szinte valamennyi része ideális.
Édes, sós, csípős, száraz vagy szaftos ételek egyaránt készülhetnek belőle. Egészen kevés finomra darált csirkemellből a májgaluska illetve a nokedli receptje szerint még habkönnyű levesbetétet vagy köretet is alkothatunk!
A csirkének nincsen markáns, meghatározó íze, ezért tökéletes társa lehet valamennyi szárított és zöldfűszer, sonka, tojás, túró, tejföl, sajt, pác, mártás, gyümölcs és zöldség.
Ha a csirkemellet 1-2 órán vagy akár egy egész éjszakán át hideg tejben vagy fokhagymás tejben áztatjuk, egészen biztosan lágy, omlós lesz a sütés-főzés végén. A csirke többi részénél ez felesleges.
Sütés közben érdemes az olajat vagy vajat, amiben a hús sül, időnként a tetejére kanalazni, így nem szárad ki, nem tapad az edény aljára. Különlegesen zamatos lesz a csirkehús, ha egy kevés borral pároljuk puhára.
A hideg sült csirkéből laktató saláta is készülhet. Friss zöldsalátával, reszelt sárgarépával, csírákkal, finom, pikáns, citromos öntettel előételként, de könnyű egytálételként is megállja a helyét.
Nyersen és elkészítve egyaránt jól mélyhűthető. Ha a csirkemellet szépen szeretnénk szeletelni vagy csíkokra vágni, tegyük néhány percre a mélyhűtőbe. A csirkéhez jól illik szinte bármilyen mártás, de ha más nincs kéznél, egy kevés majonézt mindig kínálhatunk hozzá.

 

KONYHAI FORTÉLYOK, HÁZTARTÁSI ÖTLETEK


  • Mi a csirkemellfilé? - A csirkemellet csonttal együtt, a csirkemellfilét csont nélkül vásároljuk. A filézés az a művelet, amikor a húst a csontról lefejtjük. A filézés megkezdése előtt először mindig a bőrt távolítsuk el, majd éles késsel vágjuk végig a csont mellett, hogy azon a legkevesebb hús maradjon. Az így kapott filéket elkészíthetjük egyben, illetve tovább szeletelhetjük.
  • A csirkemellet elkészítés előtt néhány órára áztassuk be tejbe, így szaftos és puha lesz a hús.
  • A grillezett hús nem lesz rágós, ha a hússzeleteket grillezés előtt 1-2 óráig joghurtban áztatjuk. Puha és omlós lesz tőle a hús.
  • Ha az egész vékony csirkemellszeleteket kedveljük, sütés előtt a húsdarabokat csomagoljuk folpack fóliába és így verjük még laposabbra.
  • A húsok töltelékéhez szánt vöröshagymát tanácsos előbb kevés olajon megfuttatni, s csak azután keverni a töltelékbe, így jobb az íze, mint nyersen.
  • Kókuszos rántott csirkemell (vagy pulykamell): a megsózott és borssal meghintett mellhúst felvert tojásba mártjuk, majd kókuszreszelékbe forgatva újból tojásba rakjuk. Ezután kerül bele a zsemlemorzsába.
  • Ha kiadósabb köretre vágyunk, vagy kevés a zöldségünk, készítsünk burgonyapürét, halmozzuk tálra, helyezzük rá a húst, és rendezzük el körülötte a zöldségeket.
  • Lapított csirke roston: A csirkemellfilét laposra verjük, majd sóval, őrölt fehér borssal fűszerezzük, és forró rostlapon mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Igazi kímélő étel, amit joghurtos burgonyasalátával kínálunk.
  • Az enyhén kiklopfolt csirkemellszeletekbe debreceni kolbászokat is göngyölhetünk, grillfűszerrel enyhén megszórjuk, majd a csirkegöngyölegeket serpenyőben hevített olajban elősütjük, majd megpároljuk.
 


A CSIRKEMELL ELŐKÉSZÍTÉSE HÁROM EGYSZERŰ LÉPÉSBEN


1. Miután a bőrt eltávolítottuk, és a húst (két nagyobb és két kisebb darabban) a csontról éles késsel lefejtettük, a csirkemellet hártyás felével deszkára fektetjük. A kisebb szeletekben egy ínt találunk, ezt kihúzzuk. (A csirke bőrét és csontját leveshez felhasználhatjuk.) 2. A zsíros részeket, valamint az ezüstfehér hártyát a kés hegyével lefejtjük, és eldobjuk. A mell nagyobb és kisebb darabján egyaránt találhatunk ilyeneket, ezért gondosan vizsgáljuk át. 3. Deszkára folpack fóliát fektetünk, a mellszeleteket rátesszük, majd a fóliával le is takarjuk és kiverjük. Ha nincs húskalapácsunk, nyeles lábas vagy serpenyő aljával is megtehetjük. A szeletek ezután jól tölthetők, süthetők lesznek.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 14
Heti: 32
Havi: 298
Össz.: 32 425

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Csirkéből készült ételek
FLAMINGÓ BORHÁZ KISVENDÉGLŐ - © 2008 - 2014 - flamingoborhaz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

EladoDomain.NET támogatásával a HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: pulykából kaját - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »